Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Min blogg

Blog

vis:  hele / oppsummering

Er du konflikt kompetent?

Skrevet den 15. October 2013 kl. 13.30 Comments kommentarer (261)
Er du et konflikt kompetent menneske?
 
 
«Det motsatte av en riktig påstand er en uriktig påstand, men det motsatte av en dyp sannhet kan være en annen dyp sannhet» Niels Bohr
 
Stedet for de gode opplevelser!  Det er det jeg forbinder med Den Gamle Præstegård. En ting er de fysisk vakre og rolige omgivelser noe annet er våre indre tanker og opplevelser vi går og bærer på. Disse må også være på plass når vi ønsker eller  skal ha en god opplevelse. Så hvordan kan det å bli et konfliktkompetent menneske være med på å gi deg gode opplevelser?
Jeg var så heldig å få anbefalt en bok av min tidligere kloke lærer, Erica Grunnevoll  hos Coachteam (www.coachteam.no) med tittelen «Konflikter hva vil de lære oss?» skrevet av Hans Brodal og Leif Nilsson.
Dette er en lettfattelig bok som er skrevet for alle. En bok med et viktig tema, nemlig å lære å håndtere konflikter. Konflikt betyr « å støte sammen». Og det gjør vi jo veldig ofte som mennesker. Det er til stadighet situasjoner av større eller mindre betydning der vi støter sammen og er uenige. Så når denne uenigheten går over i en konflikt, hva skjer da? Med litt metaforisk hjelp kan man stupe inn i vepsebolet, være med på å helle bensin på bålet eller også ta et klokt skritt tilbake, for å få overblikket. Overblikket over situasjonen, rekke å gjøre seg noen tanker om hvem ønsker jeg å være i denne konflikten, hva er mine grunnleggende verdier som jeg må ivareta? Det er spennende tanker og refleksjoner som blir belyst i denne boka. Vil du lese hele min bokrapport ligger den her. Så håper jeg den kan være en inspirasjon til å ta for seg en klok bok om det å bli et konfliktkompetent menneske som er med på å skape gode opplevelser!
 
Ha en herlig høst/efterår med gode konfliktkompetente opplevelser!
Laila 
 

Og Efteråret kom med GLÆDE!

Skrevet den 15. September 2013 kl. 14.59 Comments kommentarer (1265)
Og så kom efteråret/høsten med glæde!
HURRA! Vi er så stolte og glade for at præstegårdsølet "KROMPENS GLÆDE" gikk av med seieren i "VM i Håndbrygg" i Hjørring kommune. veldig artig at Den Gamle Præstegård i Ugilt skal stå for leveransen av festival ølet for Stygge Krumpen festivalen i 2014, dette blir utrolig spennede! Kjell har gjort en flott jobb med å brygge denne herlige Pale Ale, og har virkelig blitt bitt av "ølbryggerbasillen". Ølet skal brygges i Vendia bryggeriet, et spennende bryggeri som ligger i Hjørring sentrum. Så allerede nå vil vi anbefale å sette av litt tid til å ta turen innom Den Gamle Præstegård i september 2014!
 
 
PRÆSTEGÅRDENS FRUKTHAVE
Så, etter en helt fantastisk sommer kom også høsten eller efteråret, som det heter her i Danmark, med et like fantastisk vær! Ikke vanskelig å hygge seg på Præstegården. Og det har vært så mange hyggelig besøkende her i august og september og Nordjylland har vist seg fra sin mest eksemplariske side.
I tillegg til trivelige og spennende møter med mennesker her, så har det også vært arbeid i fokus. Ikke minst når det er over 30 frukt trær som vil høstes og pleies. Nå er det også satt igang eplecider produksjon ute i bryggerset, og vi er veldig spent! til nå er det ca 60 liter cider som står og putrer der ute, og vi må dessverre vente helt til våren med å sjekke resultatet. Men, eplesaften er selvfølgelig begjærlig testet....herlig!
Men så fort alle eplene er i hus, så vet jeg at Kjell tripper etter å få brygget mer Præstegårdsøl....
Ha en herlig høst - et fantastisk efterår!
 Alt godt fra præstegården
Laila
 
 

En hyllest til hylleblomsten!

Skrevet den 23. July 2013 kl. 17.26 Comments kommentarer (823)
En hyllest til Hylden!
 
   
Sommeren kom med et brak til Den Gamle Præstegård i Ugilt her i Danmark. Det har derfor vært en utrolig flott tid her med masser av blomster og enormt med frukt! Kirsebær, moreller, rips, stikkelsbær, bringebær, jordbær. Bare for å nevne noe av det man kan meske seg med her på gården for tiden.
Men det er den herlige hyldeblomsten jeg skal gi litt oppmerksomhet nå, for det er det bare uante mengder av her. Alminnelig hyld som på latin heter Sambucus nigra, er den hylden som gir sort bær (derav navnet nigra). I tidligere tider het det seg at gudinnen Frøya (også kjent som Hyldemor) bodde i hyldeblomsten. Dette er en busk som kan bli opptil 8 meter høy og er en gammel legeplante. Og som «gammel» naturmedisiner er jeg jo spesielt interessert i plantenes medisinske virkning. Avkok av blomstene skal virke feberstillende og svettedrivende som kanskje kan være godt i denne sommervarmen. Det er derfor jeg har laget en forfriskende hyldeblomst saft her på gården i sommer, som serveres venner, gjester og tilfeldig forbipasserende som ønsker å ta turen innom og trenger til en nedkjøling.
Bærene som kommer senere på høsten er fine å bruke til både saft og suppe, og er en liten vitamin boost med masser av A og C vitaminer. Jeg har ikke forsynt meg av alle blomstene så det blir masser av bær også! Så her blir det nok både saft og suppe hvis du kommer innom en tur på høsten.
 
Her får du min oppskrift på:
 
 Præstegårdens hyldeblomst saft anno 2013
 
 
Ca. 80-100 hyldeblomstkvaster
5 økologiske sitroner
2 lime
3 liter vann
3 kg økologisk sukker (oi! Søtt og deilig)
60 gr. Sitronsyre
1 vaniljestang uten frø
 
 
Fjern så mye som mulig av stilken. Legg blomstene i en stor bolle eller en liten bøtte.
Kok opp vann og hell i det økologiske sukkeret og sitronsyren. Legg så i vaniljestangen i den kokende sukkerlaken. Dette røres til sukkeret har løst seg helt opp. La sukkerlaken avkjøles litt før den helles over hyldeblomstene.
Vask og skjær opp sitroner og lime i skiver og legg det sammen med hyldeblomstene. Rør forsiktig slik at alt blander seg godt.
Dekk til med lokke e.l og sett blandingen kaldt i 4 dager. Rør i hyldeblomst blandingen med kjærlig hånd en gang til to ganger om dagen.
Her på gården fikk blandingen stå nede i vin/øl kjelleren inne i bryggerset. Den 4. dagen siles det hele over på plastflasker som fryses (husk å ikke fyll flaskene helt opp). Da kan de tas opp og tines ved behov. Fyll de da på en fin flaske, og vips kan dette også bli en hyggelig gave!
Etter tining er holdbarheten ca 1-2 uker i kjøreskap.  Blandes med vann (eller musserende vin) 1:5.
 
 
Lykke til!
 

Forskjellig - så herlig!

Skrevet den 11. May 2013 kl. 14.39 Comments kommentarer (103)
Forskjellig - så herlig!
 
hvitveis i forskjellige fargerSå har vel endelig våren kommet? De to siste månedene har konstant holdt oss på tå hev når det gjelder å få oppleve varme, solrike dager som skulle få naturen til å eksplodere i grønn glede. Nå er den her, helt sikkert! Kontrastene har vært store mellom dagene, men også klimaet mellom  Norge og Danmark. Denne våren har vi kunnet reise fra Prestegården etter utelunsj i solveggen til hvitt skiføre i Norge. Forskjelligheten er kanskje det som også er det som tiltaler meg mest med opphold og reise mellom disse to landene, som betyr så mye for meg og min familie. Nå har det seg slik at jeg trives godt med forskjellighet og synes at nettopp i spenningsfeltet mellom ulikheter skjer det ofte noe interessant og utviklende. Nå vet vi jo at nordmenn trives i avslappende Danmark og dansker nyter Norges fjord og ville fjell. Vi er jo tross alt naboer og kommer for det meste godt overens, særlig når språkets ulikheter ikke byr på for mye utfordringer. Men det er en forskjell som jeg synes er noe å være begeistret over, og også lære av. Jeg, en fullblods danske som er født og oppvokst i Norge - godlynte Norge med rent vann, høye fjell, frisk luft og med et forholdsvis trygt skole og arbeidsliv. Danmark med sine lange strender, klit landskap, bøkeskoger, lave skuldre...og som vet å sett pris på god mat, kultur og det å hygge seg sammen. For et eldorado av forskjellighet! To land så nære hverandre, og så heldig jeg føler meg for å kunne glede meg i begge leire. Sånn gleder jeg meg også over forskjelligeheten denne våren med varme, kulde, sol og regn.
Jeg har bestemt meg for å la den kjølig og travel våren få slippe taket nå, for så å la en spennende, varmere(forhåpentligvis) og mer avslappende og reflekterende forsommer få komme på banen.
Så når dagene eller menneskene rundt deg byr på forskjellighet, kan jeg anbefale å ta de imot med åpne armer....du kan risikere å oppleve noe nytt og spennende, og ikke minst berikende!
Ønske om en GOD og forskjellig VÅR!
 

Om å finne tonen...

Skrevet den 16. March 2013 kl. 16.52 Comments kommentarer (104)
Vi har alle en egen tone i oss, en tone vi oftest ønsker skal klinge vakkert. Vi fødes med vår egen helt spesielle tone som vibrerer og samhandler på forskjellige måter med toner i alt og alle rundt oss. Hele livet bærer vi på vår egen helt unike klang, som noen ganger lyder svakt og forsiktig og andre ganger høyt, klart og målrettet. Innimellom er kanskje denne tonen på leting etter å vibrere og være i samklang med andre rundt seg, og da forsvinner den inn i et mylder av lyder eller også infiltrerer seg og evner å bli til noe større.
Jeg kjenner på at jeg har en tone i meg, som gleder seg over å klinge med andre. Ikke bare er det spennende å oppleve hva som skjer ut ifra hvilken tone jeg sende ut til mine omgivelser….men det å bli lyttende til hvilken tone som er i mennesker rundt meg. Hvordan klinger vi sammen? Er det harmoni eller disharmoni? Hvordan jobber vi sammen? Hvordan lever vi sammen? Hvordan lytter du til din egen tone, tonen hos dine barn….eller til din bror, venn, kollega eller kone? Hvis du skulle synge din egen tone….det livgivende vibrerende som ligger i deg….hvordan ville den høres ut? Og hvordan ville det være å synge den høyt for deg selv, eller hvis du er skikkelig modig, synge den høyt for dine venner? Ville den vært en stille smygende humming, eller kanskje et voldsomt løvebrøl? Og kanskje ville denne tonen i deg forandre seg gjennom dagen og livet, men allikevel ha en grunnleggende energi eller leie. Noe som er deg!
Jeg kjenner at vårtonen tar tak i meg når jeg er på gården…massivt fuglekvitter, spirende blomster, lukt av jord og brakende sol, som gjør at jeg lukker øynene og automatisk tar et dypt innpust med et påfølgende forløsende utpust….og ah! Og denne tonen eller lyden er en del av det hele….ja, min verden vibrerer nå i et herlig samklingende vårorkester!
Så neste gang du står, sitter eller ligger og myser mot vårsola, med snø eller blomster rundt deg…uansett hvor du er, Norge, Danmark eller et helt annet sted. Så kjenn på tonen din, og gi lyd fra deg med et takknemlig aaah, en velklingende C eller ditt helt spesielle vårbrøl!! Og så i «nysgjerrighetens navn» lytt til alle tonene rundt deg og nyt opplevelsen av spennende klanger. Her kommer ønsket om at du får oppleve en lyttende klangfull vår med alt og alle rundt deg!
 
 
 
 

Forventninger...

Skrevet den 4. February 2013 kl. 10.32 Comments kommentarer (326)
Jeg kjente på forventninger denne helgen, eller rettere sagt, jeg ble bevisst at jeg bærer på forventning. Jeg smaker litt på ordet –Forvent, på dansk betyr jo dette direkte oversatt «å være bortskjemt»! vel, vel…Uansett,  jeg har forventninger til alt som kommer. Og det er denne behagelige, sitrende og lykkefølende opplevelse av forventning jeg gjerne vil dele!  (husk å trykke «mer….»)
I Danmark denne helgen, i alle fall her på gården, ga åpningen på februar et glimt av våren og det som skal komme. Egentlig slo den meg nesten overende. For etter en tidlig morgenrunde i rimet gress kom solen opp på den intens blå himmelen og varmet opp både folk og fe, og ikke minst alle fuglene som holder til i skogen her. Fasanen som flakset søvnig og skremt opp foran meg og hunden min etter å ha blitt overrasket av oss denne vakre morgenen. Da kom denne spesielle følelsen av forventning. Forventning over at noe er i ferd med å skje, jeg har den jo hver vår og blir like begeistret hver gang. Men nå kanskje enda mer….for egentlig hadde jeg vel ikke forventet at denne vår opplevelsen skulle komme så tidlig?
 I kinesisk filosofi (Feng Shui) går vi i disse tider fra vann elementet over i tre elementet, som lettest kan forklares med å gå fra det introverte til en ekstrovert fase. Om vinteren skal alt ligge i dvale og modnes som frø, for så å gå over i tre elementets vekstfase som har med seg ny energi og kraft. Nå er det den gryende start for å begynne å gjøre, og i dette ligger altså forventningen!
Så var det denne «vårdagen» på gården, som ble noe over all forventning!  En liten kjøretur unna gården var vi blitt oppmerksomme på et sted som reklamerte med italiensk vin og skinke…..noe vi absolutt måtte sjekke ut. Med en porsjon forventning gikk vi inn, for å bli gledelig overrasket! Stedet bugnet av vin og de deiligste italienske delikatesser. Løvtynne skiver av forskjellige skinker ble skåret opp mens vi i køen kunne nyte smaksprøver av både det flytende og faste.  Her kunne jeg stå i kø og drømme meg tilbake til ferien i Toscana for noen år tilbake….og kjenne på forventningene som ble til en spennende opplevelse. Så med Italia i handleposen satte vi snuta tilbake til gården.
Vi slo dørene på vidt gap, bar ut stoler, skinnfell og tepper for å flate ut og nyte denne overraskende formiddagen. Med musserende rødvin (noe jeg aldri har smakt før)og sirlige skiver av forskjellig skinker akkompagnert av et yrende fuglekvitter …..herlig! Hvem hadde vel forventet seg at smaken av Italia kunne bys i hagen på gården i Danmark den andre dagen i februar! Ikke jeg i alle fall. Men jeg tar imot nye opplevelser med forventning og nå vil jeg være enda mer oppmerksom på hvilke tanker jeg tar med meg inn i alle mine forventninger. Jeg velger å ha et ønske om å være oppmerksom i øyeblikket og å gå med et positivt blikk inn i enhver ny opplevelse.  Undersøkelser viser at det vi sier og det vi tenker er med på å skape endringer både inni oss og rundt oss. Så hvorfor ikke la seg begeistre og gå inn i forventningens fase med en tanke og en bevissthet om at alt er mulig!
 Dette vil jeg på det sterkeste anbefale i alle livets krinker og kroker, stier og veier. Vi har en forventning til hvordan dette året skal bli, dette forholdet, hvordan ungene gjøre det på skolen, svar på prøven fra legen, festen vi har invitert til og ikke minst akkurat denne dagen i dag… Så godt det kan la seg gjøre, ha forventninger med begeistring og glede…og i håpet ligger muligheten til å bli forvent!
 
 
 
 
Med ønske om at du får en «forvent» & forventningsfull vår!

Mer tid.....JA Takk!

Skrevet den 7. January 2013 kl. 13.23 Comments kommentarer (102)
TID
 
 
 
 
Hva skjer når vi føler at tiden ikke strekker til? Hva er denne opplevelsen av at tid er noe som bare forsvinner? Ikke for sjeldent har jeg måttet ta meg selv i å klage at "jeg har ikke tid" eller "åh, skulle ønske jeg også hadde tid til å gjøre akkurat det" og leser lengselsfullt i avisen om småbarnsfamilien som bare bestemte seg for å dra to år på jordomseiling.Eller en gang jeg så et program på TV som ikke har blitt slettet fra hardisken ennå av en eller annen grunn....Familien som bestemte seg for å ta ett år i ødemarka, uten strøm og vann. Så fantastisk å gi seg selv en slik time out fra en verden som er preget av full gass hele døgnet!
Vel...vi, familien vår på to voksne, en tenåring og en firbent krøllete hund ble overrumplet denne sommeren, og tok et VALG. Et valg der også TID ble et diskusjonstema.Vi var så inderlig heldige, og fikk muligheten til å kjøpe en gammel prestegård i Danmark.Det var vill jubel og begeistring hos oss i vår lille familie da alt var på plass med kjøp og overtagelse....Vi er av den spontane sorten, så når folk rundt spurte "....men har dere TID til dette da?" Ja, da var det vanskelig å forstå spørsmålet, og også litt meningsløst å finne argumentene for å forsvare vårt påfunn. Joda, det har vi tid til! Vi som jobber fullt, har prosjekter gående i fritiden, en hjemmeboende datter som har begynt på videregående og spiller ikke bare ett instrumet men TO!....voksne barn og barnebarn og oppi det hele, en hund som skal luftes!
Men så er det akkurat det, vi ønsket å bruke tiden vår til å være sammen akkurat her, og å kunne fokusere på å være tilstede i tiden nettopp her, på dette vakre, stille og spennende stedet. Så det å skape rom for å oppleve tiden har blitt et mål for oss, og ikke en belastning eller en tidstyv.
Til deg som leser dette, så håper vi du en vakker dag kommer innom og opplever litt TID sammen med oss! Du er hjertelig velkommen.....hvis du har tid :)
Bilde over: Stranden i Tannishus (20 min.fra gården)
Bilde under: Den Gamle Præstegård i Ugilt, DK
 

Rss_feed